Maanden met de R

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 21:16

Maanden met de R

Deze blog, die ik nu ga schrijven. Gaat niet over het mosselseizoen. Wel over hoe we extra aan onze weerstand kunnen werken. Vroeger lag er in de maanden met een R minder vers fruit en groenten voor het oprapen. Daardoor ontstond er sneller een gebrek aan vitamine C. In de koudere en donkerdere maanden zijn we vatbaarder voor griepjes en snotneuzen. 

Vitamine C heeft de werking van een antioxidant en ondersteunt ons bij het op peil houden van onze weerstand.  Veel mensen zijn vitaminepillen gaan slikken om hun immuunsysteem een boost te geven. Een tabletje kan een voedingsmiddel niet vervangen. Een voedingsmiddel is samengesteld uit duizenden stoffen die samen een geheel vormen. Als deze stoffen uit elkaar worden gehaald verliezen ze hun synergetische werking. Gezonde voedingsmiddelen leveren alles wat we nodig hebben. Veel voedingsmiddelen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, o.a. acerola, zwarte bes, papaja, peterselie, tuinkers, appel, kiwi, sinaasappel, waterkers etc. Vitamine C gaat verloren bij verhitting.

Moeder natuur heeft het goed bedacht voor ons! Juist in de laatste maanden voor de kou rijpen vlierbessen, rozenbottels en meidoorn. De natuur schenkt ons vruchten boordevol vitamine C. In dit blog ga ik je uitleggen hoe je een vitamine C rijk extract kunt maken uit de natuur van verschillende vruchten die je tot kort nog volop kon vinden. Deze azijn en heerlijke vitaminebom kun je ook culinair gebruiken in de keuken.

Naast vitamine C is ook vitamine D belangrijk. Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan door zonlicht en is niet alleen belangrijk voor een sterke botopbouw maar, ook erg belangrijk voor onze weerstand. Probeer daarom zoveel mogelijk  zon uren mee te pakken in de herfst en de winter. Ga veel naar buiten!  De uv-stralen van de zon zijn in de winter veel minder krachtig, het wordt eerder donker, is vaker bewolkt en we bedekken vrijwel ons gehele lichaam met kleding om ons te beschermen tegen kou. Er is niks mis mee om een goed vitamine D supplement te gebruiken als extra ondersteuning. 

 

  • Eet gevarieerd; voldoende groenten en fruit,
  • Beweeg voldoende, ga sporten, trek er op uit, ga naar buiten,
  • Zorg voor voldoende en een goede nachtrust.

 

 

In de herfst maken de meeste planten zich klaar voor een diepe winterslaap. Bloesems verdwijnen, het blad valt, maar er zijn nog vruchten (en wortels) om te oogsten en zaden om te verzamelen.

De vrucht van de braam; Rubus fruticosis bevat vitamine C, is mild samentrekkend en kan worden ingezet bij diarree. Verder bevatten ze ook Flavonoïden waaronder het flavonol quercetine..

Meidoornbessen; Crataegus ssp. zijn een tonicum voor het hart en verbeterd de bloedsomloop. Meidoorn is een belangrijke plant bij klachten aan hart en bloedvaten. Aanwezige flavonoïden; oligomere proanthocyaniden en vitexinerhamnoside spelen een rol in het reguleren van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Ook werkt het kalmerend op het zenuwstelsel bij angst, stress en gespannenheid.

Vlierbessen; Sambucus nigra. Versnelt het herstel na verkoudheid of griep. Ze verhogen de reactie van zweetklieren op hitte en werkt zo zweetdrijvend. Daarnaast stimuleren ze ons afweersysteem door gezonde cellen te beschermen tegen het binnendringen van een virus. De ziekteduur is in vele gevallen korter en ondersteunt het herstel. Vlierbessen werken preventief en zijn daarom nuttig voor de weerstand in de maanden met een R. Verder bevatten de bessen ook nog vitamine A, B1, B2, B3, B6, biotine en vitamine C. Niet rauw eten!

Rozenbottels; Rosa canina, zitten vol met vitamine C. Rozenbottels  zijn inzetbaar tegen verkoudheid en bij keelpijn. Ze stimuleren ons immuunsysteem door de rijke aanwezigheid van vitamine C (10 maal meer als in een sinaasappel). Rozebottels zijn een voedingsrijk tonicum voor ons lichaam.  Een andere werkzame stof uit rozenbottels; glycolipide werkt ontstekingwerend bij artrose en artritis.

 

Verse kruiden en planten (in dit geval vruchten) kun je laten trekken in azijn. Neem na het zeven dagelijks een lepel vermengt in een glas water als tonicum of gebruik als culinaire smaakmaker in  sauzen, dressings en koude gerechten. Zo'n azijn aftreksel is ook werkzaam in kompressen, als gorgeldrank, als mondwater en laat uw haar glanzen wanneer je deze gebruikt als haarspoeling. Een scheutje in het badwater brengt de huid tot rust. Om een azijnaftreksel te maken vul je een weckpot voor driekwart met licht gekneusd plantaardig materiaal. Giet hier troebele appelazijn of witte wijnazijn op tot het plantenmateriaal helemaal onderstaat. Sluit de pot luchtdicht af en zet op een donkere, koele plek. Schud deze elke dag stevig gedurende 3 weken en zeef dan door een kaasdoek of een fijne zeef. Bewaar vervolgens in een gesteriliseerde fles op een donkere koele plek uit direct zonlicht. Zelfgemaakte kruidenazijn is een praktisch, lekker en origineel cadeautje. 

 

Recept voor vier vruchten azijn bij verkoudheid en griep.  Rijk aan vitamine C.

1. Doe gelijke delen (100 gram van elk)  meidoornbessen, vlierbessen en rozenbottels
     in een weckpot.

2. Giet deze onder met appelazijn (1000 liter)

3. Laat 21 dagen trekken en schud iedere dag. Zeef het geheel en doe het tonicum in een fles.

     Blijft 6 tot 12 maanden goed.
    


Reactie plaatsen

Reacties

Tonny Leeuw
3 jaar geleden

Leuke blog, Roxanne